מי מאיתנו לא חלם לשנות את העולם ולא התעוררו בו רעיונות גאוניים מפעם לפעם. אבל לצד החלומות באה המציאות והעבודה הקשה הכרוכה בהוצאת הרעיון אל הפועל. לא סתם הסלוגן של חברת Nike הוא "Just Do It"  – החלק הבעייתי הוא ב-"just". לאחר מסעות ופרויקטים רבים ברחבי העולם, כמה תובנות התחברו אצלנו לכדי מיזם חברתי וייסדנו את חברת Hilico, המפתחת פתרונות לאספקת מי-שתיה באמצעות איסוף חכם, סינון ואגירה של מי גשמים. הפתרון נועד לאפשר גישה חופשית למים נקיים במקומות בהם הדבר אינו תמיד בר השגה. מסתבר שמי שתייה מהווים מצרך יקר ונדיר בשכונות העוני הלא מוכרזות של העולם, שם אנשים נאלצים להוציא סכומים גדולים בעשרות מונים על מי-שתיה בשוק השחור. הפיתוח של Hilico מעוצב כך שיתאים לצרכיהם של אוכלוסיות חלשות ללא אספקת מים סדירה ולנפגעי אסונות טבע.

במאמר הקצר הזה, רצינו לשתף אתכם בכמה מהתובנות החשובות שלמדנו במהלך העבודה שלנו על פיתוח מיזם חברתי עבור מדינות מתפתחות.

1. מוצר בר השגה – Affordability 

יזמות חברתית פונה לכלכלה של "תחתית הפירמידה", כלומר לאוכלוסייה הגדולה ביותר בעלת האמצעים הדלים ביותר. כדי להתאים את אופן הפעולה של המיזם לדרישות השוק יש להציב את עלות השירותים או המוצר בראש סדר העדיפויות. כדאיות כלכלית וחיסכון הם המניעים החשובים ביותר המשותפים לאוכלוסיות דלות אמצעים. לרוב הם הפרמטרים אשר מפרידים בין הצלחה לכישלון ביזמות חברתית ובעסקים, בפרט במדינות מתפתחות. במהלך הדרך תידרשו לגבור על משוכות רבות שיצריכו חשיבה יצירתית ותעוזה. חברות ענק כמו Gillette, Coca-Cola, ו- Uber היו מוכנות לסכן את היוקרה של המותג שלהן ולפתח מוצרים ברי-השגה – מה שהוביל להצלחה במדינות מתפתחות, תוך הגדלת נתח השוק והרווחים.

2. חדירה לשוק = לדבר בגובה העיניים

פיתוח יוזמה חברתית משמעותית תלוי ביכולתכם להתאים את הפתרון שלכם לתמונת המצב בשטח בכל פעם מחדש ולדבר עם המקומיים בשפתם. הכלים איתם אנחנו מצוידים לא בהכרח יוכיחו עצמם כמועילים בכל מקום בעולם, אוניברסאליים ככל שיהיו. כל מדינה מהווה מכלול נסיבות ייחודי שעשויות להשפיע ישירות על המיזם שלכם. התאמות אלו ידרשו יצירת קשרים אמיצים עם האוכלוסייה המקומית והשקעה תמידית בנטוורקינג.  

במפגש נטוורקינג למנהלי עמותות במומביי, היה לנו מזל גדול להכיר את ג'ין, עובד סוציאלי ומנהל עמותה, אשר הקדיש את חייו לשיפור חייהם של תושבי שכונות העוני בעיר. הוא הדריך אותנו בנבכי שכונת צ'יטה, הידועה גם כצ'יטה קמפ, וחלק אתנו את הבעיות הייחודיות של השכונה. עזרתו של ג'ין היוותה גשר להיכרות קרובה עם התושבים ואורח חייהם, מה שאפשר לנו להתגבר על השוני התרבותי וליצור שיח אמיתי. רק כך יכולנו ללמוד באמת מה חווים המקומיים ולהתאים את עצמנו, ואת המיזם, אליהם.

3. לצאת מהמזגן

כל הדוחות והספרים שתקראו יוכלו לקדם אתכם עד לנקודה מסוימת בלבד, מעבר לזאת תאלצו לעזוב את המזגן, לקום מחללי העבודה המפנקים ולצאת לשטח. את כמות המידע שתקבלו במספר ימים של סיור בשטח גם חברות הייעוץ הטובות ביותר לא יתנו לכם: תכירו טוב יותר את הצרכן, אופיו וסדר העדיפויות שלו. הפידבקים הקטנים על המוצר שלכם, בנוסף לנתונים ולמספרים הגדולים, יספקו לכם תשובה אמיתית האם אתם בדרך הנכונה או לא. 

כשהצגנו את המערכת לראשונה ברחובות מומביי היה קשה להאמין לכמות התגובות שקיבלנו תוך זמן קצר. במהלך  הימים שאחרי אנשים החלו לזהות אותנו ברחובות והשמועה על צמד הישראלים שהביאו פתרון למים נקיים נפוצה. אנשים נפתחו לרעיון והכנות והנכונות שלהם לתרום את דעתם לדיון הוסיפה כוח אדיר לפיתוח המיזם, שלא היה יכול להגיע מאף כיוון אחר.  

4. לדעת לבקש עזרה

כחברים בקהילה של היזמות החברתית, אנו חותרים יחד למען מטרה משותפת, ומה שהופך אותנו לקהילה מלוכדת יותר היא היכולת לתרום ולהיתרם במידה שווה. מיזם חברתי יוכל באמת להתפתח באופן חברתי באמצעות יצירת קשרים בעלי משמעות. סולידריות ואמון הם כלים חזקים בבניית קשרים היכולים להוביל אתכם רחוק הרבה יותר ממה ששיערתם בהתחלה. אנחנו יודעים שזה נשמע כמו קלישאה, אבל זה נכון.

אחד הדברים שעשינו הוא לפנות לקליניקה להנגשת המשפט לסטארט-אפים. הקליניקה נותנת ייעוץ משפטי ללא עלות ליזמים חברתיים, וליזמים שמגיעים מקבוצות אוכלוסייה מסוימות שזקוקות לחיזוק (למשל עולים חדשים, תושבי פריפריה, מיעוטים וכדומה). העזרה שקיבלנו מהם אפשרה לנו להתנהל בביטחון גם בפן המשפטי בכל הקשור להקמת המיזם והצעדים הראשונים – נושא שלעיתים מעורפל ואינו ברור ליזמים רבים. כבר מהשיחה הראשונה איתם הבנו מה עשינו נכון, מה עשינו פחות טוב ובמה עלינו לטפל. הקליניקה מציעה את שירותיה לכל יזם שעומד בקריטריונים (הדי רחבים), ואנחנו ממליצים להיעזר בה, ו/או בכל גוף אחר שמציע לכם עזרה. אם מציעים לכם עזרה – תלכו, תשמעו, ובסוף תיקחו את מה שמתאים לכם.

5. ריצה למרחקים ארוכים

בסטרטאפים בתחום התוכנה, לוח הזמנים לעיתים כה קצר שרק חודשים ספורים מפרידים בין הפיתוח הראשוני לבין המוצר המוגמר. בעסקים המתמודדים עם בעיות סביבתיות, אין ולא יהיו קיצורי דרך. עמוד השדרה של מיזם חברתי נבנה חוליה אחר חוליה, ויתהווה לגוף עסקי של ממש כעבור זמן רב יחסית של עבודת הרכבה איטית ויסודית (ולעיתים גם סיזיפית). לא מדובר רק במחקר ופיתוח, אלא בעמידה בתקנים המקומיים, השגת האישורים הנדרשים ליישום, ופיתוח בלתי נלאה של דרכי הפצה חדשות.

אנחנו עדיין לומדים צעד אחר צעד את התהליך המדהים הזה של בניית מיזם חברתי. המסע ארוך ורצוף אתגרים, ועם זאת אם יש לכם את הרצון ורעיון שיכול לשפר, אפילו במעט, את חייהם של אנשים אחרים, לא לחשוש ולהמשיך קדימה בכל הכוח. גידול במספר היוזמות החברתיות יתרום להעלאת מעמדן ורק יחד נוכל ליצור עתיד טוב יותר לכולם.

נכתב על-ידי משה בלילטי ואייל יסקי-וייס. אייל ומשה הם חברי ילדות, שהקימו יחדיו את  HILICO, חברה המתמחה בפיתוח פתרונות לאוכלוסיות מנותקות ועניות. המוצר הראשון אותו פיתחו הוא מערכת לאיסוף חכם ואגירה של מי גשמים.

ניתן להגיש מועמדות לקליניקה כאן

אין לראות במידע המוצג כייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה. המידע עשוי להיות לא מעודכן ולהשתנות בכל עת ללא הודעה מראש או בדיעבד.