אחת ההחלטות החשובות ביותר שמתקבלות במיזם חדש הינה האם יהיה שימוש בתוכנת קוד פתוח, ובאם יהיה מה יהיה אופי השימוש בו. מאמר זה יציג בפניכם את השימושים האפשריים בקוד פתוח ואת עיקרי הדברים שעליכם לדעת בכדי להגן על הסטארט-אפ שלכם מתביעות משפטיות לא הכרחיות.

בכדי להתחיל לדבר על תוכנת קוד פתוח, תחילה עלינו להבין מהי בכלל התוכנה המדוברת.

קוד פתוח הינו תוכנה אשר קוד המקור שלה פתוח לרשות הכלל, כך שניתן לעיין בקוד, לערוך בו שינויים, לבצע בו התאמות וליצור על בסיסו גרסאות חדשות. השימוש בקוד פתוח ניתן ללא תשלום דמי רישיון, אך כפוף לתנאים המצורפים להסכם הרישיון שלו.

אז למה בכלל להשתמש בקוד פתוח?

השימוש בקוד הפתוח נחשב פשוט יחסית; הוא מעניק למשתמשים חופש בחירה ממגוון רישיונות בעלי תנאים שונים – חלקם מגבילים יותר וחלקם מגבילים פחות. הרציונל מאחורי הקוד הפתוח הוא די פשוט – כאשר מאפשרים למתכנתים לעשות כמעט כל שינוי בקוד או בחלקו, התוכנה מתפתחת ומשתבחת וכך ניתן להתאים את הקוד לשימושים ולמוצרים שונים.

כאמור, רוב תוכנות הקוד הפתוח מאפשרות שימוש בחינם. אופציה זו מקלה על מתכנתים רבים את הבחירה בינה לבין תוכנת קוד סגור, כאשר האחרונה כרוכה ברכישת רישיון של תוכנה קניינית. כמו כן, מערכות מבוססות קוד פתוח מקדמות תחרות בשוק עבור מוצרים דומים אך שונים על בסיס שינויים בקוד המקור כך שקוד פתוח מסוים יכול לשמש בסיס למגוון רחב של מוצרים באותו תחום בהתבסס על חלקים שונים או שינויים שונים בקוד. בנוסף לכך, השימוש בקוד פתוח מייצר גמישות והתאמה לצרכים שונים, שכן ניתן ליצור מערכת המורכבת מטלאים של קוד המקור. זאת ועוד, שימוש בתוכנת קוד פתוח מאפשר למתכנת להתאים ו/או לשנות את תוכנת המקור לצרכים האישיים של המוצר החדש וזאת ללא הצורך בקבלת האישור של מתכנת הקוד המקורי אך בכפוף לרישיון השימוש שלו.

הזדמנויות עסקיות משימוש בקוד פתוח

הקוד הפתוח נוצר בתחילת דרכו על ידי אידיאליסטים ששאפו לקדם ערכים חברתיים. לאורך הזמן, הקוד הפתוח אומץ ע"י מפתחים, מוסדות וארגונים שחיפשו אלטרנטיבה זולה יותר לתוכנה הקניינית. אחד האידיאליסטים המוכרים ביותר הוא ריצ'רד סטולמן שהקים את הקרן Free Software Foundation, מוסד ללא כוונת רוח שמטרתו לקדם שימוש בתוכנות הקוד הפתוח.

כיום, קרנות הון סיכון רבות ומשקיעים פרטיים הבינו את הצורך והחשיבות של פיתוח והפצה של תוכנות קוד פתוח ועל כן החליטו להשקיע בחברות המפתחות את תוכנות הקוד הפתוח ובכך לממן את המשך פיתוחו והפצתו. כמו כן, קיים מגוון עצום של פרויקטים המבוססים על קוד פתוח, ביניהם תשתיות מחשוב הענן המוכרים לרובנו. אותם קרנות הון ומשקיעים, משקיעים מכספם בסטארט-אפים ובארגונים מבוססי קוד פתוח בהתאם למודל העסקי שלהם, משום שהם מזהים את הפוטנציאל העסקי הטמון בארגונים אלו; הדרך בה יצרני תוכנה קטנים כגדולים יכולים להגיע ללקוחות פוטנציאלים רבים וכן העצמאות שניתנת למפתח לשנות את הקוד לצרכי הארגון באופן דינאמי, מאפשרים לארגון או לסטארט-אפ להתקדם באופן מהיר ויעיל יותר וכך להצליח בעולם העסקי ביתר קלות.

איך לבחור יצרן קוד פתוח

אחת מההחלטות החשובות ביותר בתחילת עבודת הפיתוח היא הבחירה בקוד הפתוח בו תשתמש. הבחירה ביצרן הקוד הפתוח עשויה להשפיע על אופן בו הארגון עבורו הקוד נכתב ינתב את דרכו כנגיש וזמין לצרכי הלקוח וכמתקדם טכנולוגי.

ראשית, ראוי להבחין בין 2 סוגי רישיונות: Copyleft ו-Permissive. מפתח שמשחרר קוד תחת רישיון Copyleft, טוען לזכויות היוצרים שלו על הקוד שפיתח, אך מאפשר לאחרים לעשות בו שימוש כל עוד נשמרת מחויבות הדדית – כל קוד חדש שייווצר באמצעות הקוד הפתוח שלו, יהיה בבעלותו, והמתכנת שעשה שימוש בקוד הפתוח יהיה חייב להציג את השינויים שבוצעו. לעומת זאת, רישיון ה-Permissive מאפשר שימוש, שינוי והפצה של הקוד הפתוח באופן חופשי לחלוטין, כאשר קיימת אף אפשרות לעשות שימוש בעבודות נגזרות של קוד המקור.

אם כן, נרצה לבחור בקוד שרישיונו מאפשר את ה"חופש" המקסימאלי עבורנו, כלומר שאינו מגביל מבחינה עסקית להמשך הדרך ושהוא נפוץ בקרב קהילת משתמשים חזקה ורחבת היקף. בנוסף, נרצה לבחור בקוד שיהיה בעל ההתאמה הגבוהה ביותר עבור המוצר שלנו ולכן מומלץ לבחור קוד שמפתחים אחרים השתמשו בו במוצרים דומים.

אז, מה החסרונות?

לצד כל היתרונות והפשטות היחסית שבשימוש בתוכנת קוד פתוח, חשוב להכיר בסיבות שעשויות לגרום לכם דווקא לוותר על השימוש בה. העובדה שהקוד גלוי לכל, חושף את התוכנה לפריצות ולשימושים זדוניים. אולם, חשוב לזכור כי העובדה שהקוד פתוח לעיני כל, מאפשרת ליותר אנשים לזהות פרצות בתוכנה ובכך להביא לשיפור את מידת האבטחה של התוכנה.

בנוסף, ייתכן שבמקרים מסוימים ההוצאות לתחזוקת הקוד הפתוח יהיו גבוהות יותר מאשר רכישת תוכנה קניינית. מה גם, שלרוב חברות התוכנה עומדים משאבים כלכליים וכוח אדם מיומן ובעל ניסיון ועיסוקם העיקרי הוא פיתוח תוכנה יציבה ובטוחה לשימוש. לכן שימוש בקוד קנייני לא עשוי להוות בעיה כלכלית, בעוד שתהיה לו עדיפות מבחינה משפטית.

למה חשוב לשים לב?

הרישיון, הרישיון, הרישיון – הרישיון הנלווה לקוד הפתוח, זה הדבר הכי חשוב שצריך לשים לב אליו כאשר משתמשים בתוכנת קוד פתוח. הפרה של הרישיון עשויה להוות הן הפרת זכויות יוצרים והן הפרת חוזה ועל כן עשויה לגרור תביעות והליכים משפטיים לא נעימים שיסכנו את הפעילות העסקית כולה. משכך, בכדי להימנע ממצבים אלו, חשוב לשים לב מה הם תנאי הרישיון ובפרט מבחינת חובותינו כמשתמשים (כולל האותיות הקטנות), חשוב לבדוק את התאמת הקוד הפתוח הספציפי לפרויקט, להעריך את הסיכונים ולנהל מדיניות ברורה.

כמו כן, חשוב לדעת שכל הזכויות שבעל תוכנת הקוד הפתוח מעניק ואף מעודד (שימוש, העתקה, שכפול, שינוי, התאמה והתקנת התוכנה על גבי יותר ממחשב אחד) כפופות לכך שהמשתמש, בין אם הוא חברת תוכנה, סטארט-אפ או מתכנת, יעמוד בדרישות סף. דרישות הסף הללו, כרוכות, בין היתר, באזכור שמו של בעל זכויות היוצרים הראשוני בתוכנה, מסירת התוכנה עם קוד המקור כשהוא בפורמט גלוי וקריא, ציון העובדה שהתוכנה עברה שינוי כלשהו ואיסור על המשתמש להגביל את המשתמשים הבאים, במיוחד כאשר מדובר בחברת תוכנה המפתחת תוכנה סגורה באמצעות תוכנת הקוד הפתוח.

כדאיות השימוש בקוד פתוח בראי זכויות יוצרים, שימושים מותרים ואופן השימוש

לסיכום, המאמר הציג את אופן השימוש בתוכנת הקוד הפתוח, היתרונות והחסרונות לשימוש בו, על מה יש לשים דגש בבחירת הקוד ואיך השימוש בו או אי השימוש בו עשוי להשפיע על התפתחות המיזם. אם כן, נראה כי השימוש בקוד פתוח הוא נפוץ מאוד, כדאי ואמין אך רצוי לתת תשומת לב מיוחדת בבחירתו, לסוגיות העיקריות שהוצגו במאמר כדי לא להיתקל בבעיות משפטיות בהמשך הדרך.

אין לראות במידע המוצג כייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה. המידע עשוי להיות לא מעודכן ולהשתנות בכל עת ללא הודעה מראש או בדיעבד.